Verhuisadvies

Soms is verhuizen de beste optie om comfortabel en veilig te blijven wonen. Maar waar vindt u een geschikte woning? En hoe gaat het zoeken naar een woning in zijn werk? Het valt vaak niet mee om een passende woning te vinden, maar Sterker helpt u graag op weg.

Op tijd zoeken!

Het is goed om te weten dat de vraag naar woningen voor ouderen in Nijmegen groter is dan het aanbod. Dat geldt voor zowel sociale huur- als koopwoningen. Daardoor kan het vaak een hele tijd duren voordat u een woning heeft gevonden die aan uw wensen voldoet. Zeker wanneer u een korte woonduur heeft is het soms niet realistisch om te zoeken naar een woning die aan al uw wensen voldoet. Dan kan het nodig zijn om uw woonwensen tijdig bij te stellen.

Hoe vind ik een geschikte woning in Nijmegen?

Sociale huurwoningen in Nijmegen en omgeving worden door alle woningcorporaties gezamenlijk aangeboden door Entree via www.entree.nu. Om te kunnen reageren op woningen moet u zich via de website inschrijven. Vervolgens maakt u een profiel aan met uw woonwensen. De woningen die het beste passen bij uw profiel worden ook naar een door u opgegeven mailadres gestuurd. Elke woning wordt gedurende drie dagen aangeboden op Entree. Het woningaanbod wisselt dus dagelijks (en niet meer tweewekelijks zoals vroeger). 

Kunt u niet overweg met internet? U kunt bij de Stip in uw wijk hulp krijgen. Kunt u niet naar Stip toe? Dan komt u wellicht in aanmerking voor hulp door een vrijwilliger Verhuisadvies. Neem daarvoor contact op met het Sociaal wijkteam Nijmegen.  

Een indicatiewoning

Heeft u een ernstige lichamelijke beperking (u loopt bijvoorbeeld binnenshuis met een loophulpmiddel). Dan kunt u onder strikte voorwaarden in aanmerking komen voor een aangepaste woning. De gemeente Nijmegen onderscheidt 'levensloopgeschikte' woningen en 'rolstoelgeschikte' woningen. U kunt een indicatie bij de gemeente aanvragen via het Sociaal wijkteam Nijmegen. Met een indicatie voor een levensloopgeschikte woning kunt u vervolgens via Entree reageren op woningen met dit label. Ook levensloopgeschikte woningen worden toegewezen op basis van 'woonjaren'.

Alternatieve manieren om een woning te vinden

Naast de woningen die via Entree worden aangeboden kunnen er nog andere mogelijkheden zijn om aan een andere woning te komen. 

  • Woningruil: heeft u een (eengezins)huurwoning en wilt u verhuizen naar een appartement? Denk dan ook eens aan woningruil. Op www.huisjehuisje.nl en www.woningruil.nl kunt u zoeken naar woningen of zelf een advertentie plaatsen. Voor woningruil heeft u toestemming nodig van de (beide) woningcorporatie(s).
  • Wonen met een CIZ-indicatie: heeft u een CIZ-indicatie voor zorg (denk aan steunkousen aantrekken, medicijngebruik of persoonlijke verzorging)? U kunt met minimaal 1 uur zorg al terecht in Huize Rosa, de Griffioen, de Zonnebaars en het OBG.
  • Bijzondere woonvormen: een overzicht van bijzondere woonvormen vindt u op www.wegwijzer024.nl.
  • Vrije sector: heeft u wat meer te besteden? Dan kunt u ook kijken naar woningen in de vrije sector (ofwel woningen met een huurprijs van boven de €710,68 per maand). Woonwaarts adverteert deze woningen op de website www.jeeigenthuis.nl. Portaal plaatst deze vrije sector- woningen óók op Entree. Daarnaast zijn er verschillende particuliere verhuurders in Nijmegen, kijk voor een overzicht op www.wegwijzer024.nl

Verhuisadvies 

Wilt of moet u verhuizen en kunt u dat zelf niet organiseren? Heeft u moeite met het zoeken naar een woning en kunt u niet naar Stip toe? Is het organiseren van een verhuizing u te ingewikkeld én u heeft geen mensen die u daarbij kunnen helpen? Neem dan contact op met het Sociaal wijkteam Nijmegen. Zij kunnen samen met u bekijken wat nodig is en de hulp van een vrijwilliger Verhuisadvies inschakelen. 

Misschien interessant voor u?