Uw woning aanpassen

Kunt u nog veilig gebruik maken van uw woning? Heeft u wel eens nagedacht over het ophangen van een rookmelder? Beugels plaatsen in de badkamer of het toilet? Een extra leuning bij de trap? Al met simpele woningaanpassingen of hulpmiddelen verkleint u de kans op ongelukken, zodat u langer zelfstandig kunt blijven wonen.

Het is verstandig om maatregelen te nemen voordat het echt noodzakelijk is. En wanneer u lichamelijk of geestelijk achteruit gaat komt u niet noodgedwongen voor een verbouwing, of erger nog, verhuizing te staan. Door het invullen van de Huistest van 'Mijn huis op maat' krijgt u inzicht in de knelpunten van uw woning én tips voor woningaanpassingen. Voorbeelden van slimme aanpassingen leest u in de Praxis Kluswijzer 'Wonen voor senioren'. En met de Hulpmiddelenwijzer van Vilans vindt u alle slimme hulpmiddelen die uw veiligheid en gemak kunnen vergroten.     

Persoonlijk advies

Wilt een persoonlijk advies? Ergotherapeuten zijn gespecialiseerd in woningaanpassingen en hulpmiddelen. Zij komen bij uw thuis om te kijken wat er in uw situatie mogelijk is om beter uit de voeten te kunnen in uw eigen huis. Advies van een ergotherapeut zit in het basispakket van uw zorgverzekering. Een overzicht van ergotherapeuten in Nijmegen vindt u op www.zorgkaartnederland.nl.

Wie gaat dat betalen?

Of u nu uw woning aan gaat passen of kiest voor verhuizen, houdt u er rekening mee dat het geld gaat kosten. Reserveer daar dan ook op tijd een bedrag voor.

Heeft u een huurwoning?

Bespreek uw wensen voor aanpassingen met de woningcorporatie. Zij kunnen vaak met u meedenken. Vanuit de Wmo (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) vergoedt de gemeente Nijmegen onder bepaalde voorwaarden nog enkele aanpassingen, zoals een traplift. Neem contact op met de Wmo-consulenten van de gemeente om te weten te komen of u in uw situatie daarvoor in aanmerking komt. beoordeeld. 

Heeft u een koopwoning? 

En heeft u geen budget voor een verbouwing? Dan kunt u onder bepaalde voorwaarden gebruik maken van een lening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting; een lening om uw woning levensloopgeschikt(er) te maken.

Meteen aan de slag? Vraag de Klus Service!

Voor simpele aanpassingen kunt u de hulp inschakelen van onze Klus Service.  De handige en ervaren vrijwilligers van Sterker Ouderenwerk helpen u graag om uw woning veiliger te maken. Zij kunnen voor u:

  • Rookmelders plaatsen
  • Drempels verwijderen of egaliseren
  • Beugels plaatsen in badkamer of toilet
  • Een tweede trapleuning plaatsen
  • Antislip-strips op de trap plaatsen

Een klus kost altijd € 6,00 voor het eerste uur werk. Duurt de klus langer, dan betaalt u € 3,00 per half uur extra. U betaalt door middel van een eenmalige machtiging. Materialen die speciaal voor uw klus moeten worden aangeschaft, verrekent u direct contant met de vrijwilliger.

Na de aanvraag krijgt u helaas een foutmelding te zien. Geen zorgen; uw aanvraag komt wel bij ons binnen. Wij doen ons uiterste best deze vervelende situatie zo snel mogelijk te verhelpen.

Misschien interessant voor u?