Valwijzer

 

De Valwijzer is verhuisd en wordt de komende tijd aangevuld.

 

och gevallenVallen voorkomen

Bent u wel eens gevallen? Grote kans van wel. Ieder jaar maakt ruim een derde van de thuiswonende ouderen boven de 65 jaar een val. Soms met vervelende gevolgen zoals ziekenhuisopname of zelfs een spoedopname in een verzorgingshuis. En per jaar overlijden er zelfs zo’n 1400 ouderen door een valpartij. Het beste is natuurlijk om vallen te voorkomen. Maar wat kunt u doen om de kans op vallen te verkleinen?

Oorzaken van vallen

Valpartijen kunnen worden veroorzaakt door lichamelijke mankementen als verminderde kracht en uithoudingsvermogen, last van de gewrichten, duizeligheid of een slecht gezichtsvermogen. Maar vallen kan ook komen door onoplettendheid, losse kleedjes, op een wankel keukentrapje klimmen of doorgaan terwijl u eigenlijk al te moe bent…

Uit onderzoek blijkt dat een val vaak een gevolg is van een combinatie van dingen. Om vallen zoveel mogelijk te voorkómen moet u dus aandacht besteden aan alle factoren die bij u in het spel zijn. Hieronder behandelen we alle belangrijke dingen die u kunnen helpen om langer ‘op de been’ te blijven.

Blijf in beweging!

Door te bewegen traint u uw spierkracht, uithoudingsvermogen, balans en reactievermogen. U staat steviger in uw schoenen, u reageert adequater waardoor u meer zelfvertrouwen krijgt. Met een half uur per dag (matig intensief) bewegen, en zeker tweemaal per week beenspier- en balansoefeningen voldoet u aan de beweegnorm.

Er is altijd een beweegactiviteit te vinden die past bij uw wensen en mogelijkheden, individueel of in groepsverband, binnen of buiten. Activiteiten buitenshuis in Nijmegen vindt u op www.wegwijzer024.nl met onder anderen beweegtuin, kwiekroutes, sporten voor senioren.

Thuis kunt u al met simpele oefeningen zorgen voor meer beweging. Doe iedere dag mee met Nederland in Beweging, Doe mee met oefeningen via YouTube, download een app of doe de oefeningen in de folder ‘hup in de benen’.

Heeft u lichamelijke beperkingen waardoor bewegen lastiger is? Een buurtsportcoach kan tijdens een beweegadviesgesprek samen met u op zoek naar een passende beweegactiviteit. En bent u bang om te vallen of heeft u klachten die u ervan weerhouden te bewegen? Een fysiotherapeut gespecialiseerd in ouderen www.geriatriefysiotherapieregionijmegen.nl kan u helpen om met deze valangst of klachten tóch te bewegen. Daarnaast kan een fysiotherapeut u advies geven wat u in uw situatie kunt doen om vallen te voorkomen of wat u kunt doen om goed te herstellen na een val.

 

 

Welzijnsorganisaties in de regio

Stichting Perspectief, Beuningen
tel. 024-6750939
www.stg-perspectief.nl

MeerVoormekaar, Druten en Wijchen
tel. 024-6418459
www.meervoormekaar.nl

Forte Welzijn, Berg en Dal
tel. 085-0406066 (van 9.00 - 13.00 uur)
www.fortewelzijn.nl

Malderburch, Heumen
tel. 024-3570570
www.malderburch.nl

Zorggroep, Maas & Waal
tel. 0487-599666
www.zmw.nl