Coronacrisis

Het nieuwe normaal maakt dat het leven er nog altijd anders uitziet. Zeker wanneer u onderliggende gezondheidsproblemen hebt en/of ouder bent dan 70 jaar moet u nog steeds voorzichtig zijn om niet besmet te raken met het coronavirus. Daardoor kan boodschappen doen of uw contacten onderhouden een hele puzzel zijn. Wij willen u in deze rare tijd graag een steuntje in de rug bieden. Samen met onze vrijwilligers staan wij voor u klaar voor Maaltijden aan huis en bezorgen nu ook broodmaaltijden. Maar ook voor een luisterend oor staan onze vrijwilligers komende tijd klaar om u als 'Belmaatje' wekelijks te bellen.

Daarnaast zijn er een heleboel (lokale) initiatieven om u deze periode door te helpen. Daarom zetten we ze hieronder voor u op een rijtje:

Burenhulp; boodschappen of de hond uitlaten

In het hele land staan mensen massaal voor elkaar klaar. En ook in Nijmegen willen mensen bijvoorbeeld boodschappen doen of de hond uitlaten voor een ander. Veel aanbod is te vinden via verschillende digitale platforms:

Wanneer u hulp vindt via een burenhulpinitiatief, neem dan ook de nodige veiligheidsmaatregelen. Het beste is om boodschappen voor te laten schieten, waarna u terugbetaald met een telefonisch betaalverzoek, zoals Tikkie. Kan dat niet? Dan kunt u contant geld meegeven (let op: contant betalen is niet overal mogelijk). Dit is uw eigen verantwoordelijkheid. Om misbruik te voorkomen: Houd het bij kleine bedragen. Geef NOOIT een pinpas mee. 

Lukt het u niet om in uw eigen netwerk of via een van bovenstaande platforms hulp te vinden? Neem dat contact met ons op zodat wij u kunnen helpen met het zoeken naar een oplossing.

Maaltijden aan huis

Contact met anderen

Het kan behoorlijk eenzaam zijn wanneer u door de coronacrisis minder bezoek heeft of aanspraak op straat. Het is aan te raden om op andere manieren contact te zoeken met mensen. Misschien is dit wel hét moment om nieuwe vaardigheden aan te leren zoals videobellen (zie hieronder). Heeft u niemand in uw omgeving om uw zorgen mee te delen of uw gedachten te verzetten? Er zitten allerlei mensen voor u klaar die graag een praatje met u maken:

  • Onze Belmaatjes staan voor je klaar! Een of meerdere keren een telefoontje van een vaste vrijwilliger van Langer thuis (ouderenwerk van Sterker) om de stilte te doorbreken? Neem contact met ons op.
  • Je verhaal doen en op verhaal komen in coronatijd? Een professional of vrijwilliger van het COiL (Centrum Ontmoeting in Levensvragen, onderdeel van Sterker) belt u deze periode wekelijks; zo heeft u een vertrouwde stem op een afgesproken moment in de week. U kunt zich hiervoor telefonisch aanmelden via: 06 34778798 of via mail: info@Coil-net.nl
  • Heeft u, of heeft een van uw naasten, door het coronavirus te maken met ziekte? Heeft iemand door het (corona)virus nog maar kort te leven of heeft u niet op de ‘normale’ manier afscheid kunnen nemen? Geestelijk verzorgers van ZinPlus kunnen u ondersteunen in deze moeilijke tijd.
  • U kunt de Nijmeegse Stip-lijn bellen voor een praatje: 024-3502000. Deze is op werkdagen bereikbaar van 9-17 uur. De Stipmedewerker kan er ook voor zorgen dat iemand helpt bij het opzetten van een telefoonkring zodat u telefonisch in contact gebracht wordt met mensen uit de buurt. 
  • Vrijwilligers van de Luisterlijn bieden dag en nacht een luisterend oor: 088 - 07 67 000 of lokaal 024 - 355 11 00.
  • Voor ouderen met een migratieachtergrond hebben de seniorenorganisaties KBO-PCOB en het Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten (NOOM) een ’corona-hulplijn’ geopend. De ouderen worden te woord gestaan door vrijwilligers die zelf een Caribische, Chinese, Italiaanse, Marokkaanse, Molukse, Spaanse, Surinaamse of Turkse achtergrond hebben. De telefoonlijn is bedoeld voor vragen over het coronavirus, en voor ’gewoon’ een praatje. Telefoonnummer: 030-3400600.

Videobellen

Bellen wordt extra leuk wanneer je er een gezicht bij hebt. Met een simpele smartphone lukt dat al. Hoe dat moet leest u op de website van Seniorweb

Activiteiten vanuit huis 

  • Nu we elkaar, vanwege het coronavirus, niet kunnen ontmoeten hebben we Goede Dag Online gelanceerd. Met uw tablet, laptop of smartphone schuift u aan bij onze best bezochte activiteiten. Wilt u meedoen? Meldt u zich dan aan via de website van Goede dag. We ontmoeten u graag!
  •  Wilt u er graag op uit, maar kunt u dat (nu) niet? 'Fiets' dan door Nijmegen met de films van Buitenblik. Op deze site zijn verschillende fiets en beweegfilms door Nijmegen gratis te bekijken. De tochten gaan langs de oude bekende straatjes, maar ook langs nieuwe stukken van Nijmegen. Om de ouderen een hart onder de riem te steken zijn in de films korte videoboodschappen opgenomen van bekende en minder bekende Nijmegenaren. Voor dementerende ouderen zijn er korte versies van 10 tot 15 minuten gemaakt.

  • Vanaf 9 maart 2021 is iedere dinsdag en donderdag om 11:00 uur een beweegles van vijftien minuten te zien op RN7. De lessen zijn speciaal voor ouderen en de oefeningen worden op drie verschillende niveaus aangeboden. Dit maakt het programma voor iedereen geschikt!

  • Meer zin in uw dag? Op de website van Beter Oud staat een heel compleet overzicht van culturele-, natuur-, en bewegingsactiviteiten die u vanuit huis kunt 'ondernemen'.  

Robotmaatje Tessa

Voor ouderen met beginnende dementie kan robotmaatje Tessa in coronatijd helpen bij het langer zelfstandig thuiswonen. Mantelzorgers kunnen met Tessa op afstand hun naaste ondersteunen; Tessa spreekt berichten uit die de oudere herinneren aan de dagelijkse dingen.